We weten het maar al te goed. Snoepen is niet goed voor je gezondheid. Wil je minder snoepen, maar is de zoete verleiding moeilijk te weerstaan. Deze tips helpen je op weg. 

Verander je omgeving

Minder snoepen kan knap lastig zijn. Ik kan het weten als zoetekauw. Wat kan helpen is je omgeving te veranderen. Zorg dat je niet oog in oog komt met snoep en snacks. Enkele tips die ik gebruikt:

  • Zet een volle fruitschaal op een zichtbare plek, zoals de eettafel. Als je het ziet, krijg je er sneller zin in. 
  • Maak in de ochtend (tijdens het ontbijt) gezonde snacks klaar voor de hele dag. Denk aan een schaaltje wortels en komkommers. Ook deze zet je op een duidelijke plek. Wedden dat de schaaltjes aan het einde van de dag leeg zijn?
  • Heb je snoep en ongezonde snacks in huis? Zet die dan uit het zicht. Dus niet in het kastje waar je ook de hele dag door een theezakje pakt. 
  • Loop op het station via een andere route naar de trein, zodat je niet langs je favoriete kiosk kom.
  • Sla in de supermarkt het gangpad met snoep en chocolade over.
  • Zorg dat je noten bij de hand hebt. Bij zoete trek neem je een klein handje noten uit de zak. 
  • Misschien heel logisch: haal het niet in thuis. Kan je de verleiding thuis niet weerstaan, koop dat dan ook niet. 
  • Maak de verleiding kleiner. Als je met een hele zak chips op de bank ligt, dan eet je geheid meer dan je van plan was. Vul een bakje of schaaltje en leg de rest weer terug in de kast. 

Als-dan-regel

Noteer voor jezelf op welke momenten je veel snoept. Bedenk bij deze momenten een als-dan-regel. Bijvoorbeeld: als ik op trek krijg in de auto onderweg naar huis, dan neem ik een handje noten. Toen ik elke dag met de trein naar werk reisde, had ik een zak noten in mijn tas zitten tegen de trek. 

Snoep op een betere manier

Dat fruit gezond is hoef ik je niet te vertellen. Vind je fruit saai? Gun jezelf om het lekkerste fruit te eten. Ook al is het duurder ga los op blauwe bessen, ananas of mango. Het geld dat je aan snoep en chips besteedt, kun ook aan duurder fruit besteden. 

Snoepen mag!

Wist je dat de World Health Organisation (WHO) het advies geeft om niet meer dan 5% van je dagelijkse calorieën uit toegevoegde suiker te laten bestaan? Dit maximum geeft, voor zover bekend, geen negatieve effecten en is de hoeveelheid suiker is laag genoeg om niet verslaafd te raken. Als je dagelijks z’n 2000 calorieën eet, mag je zo’n 100 kcal uit suiker eten. Dat komt neer op 25 gram vrije suikers per dag: net iets minder dan twee stroopwafels.

Met andere woorden: je mag jezelf de ruimte gunnen om elke dag een snoepmoment te hebben. Bijvoorbeeld een koek in de avond. Of rond half 4 een zoete snack. 

Het voordeel is dat je jezelf niets ontzegt, waardoor het minder snoepen stukken makkelijker is. 

Bedenk: waar doe je het voor?

Snak je naar zoetigheid? Wacht dan eens 2 minuten en bedenk waarom je ook alweer minder wilt snoepen? Hoe ga je je voelen als je het eet? Hoe ga je je voelen als je het niet pakt? Welk doel wil je bereiken met minder snoepen?

Steuntje in de rug nodig? 

Gezond snacken is een gezonde gewoonte. Wil jij hulp naar meer gezond gedrag? Ik als coach help je graag om je gedrag te veranderen. Neem gerust contact met mij op.