Je staat voor een keuze. Hier en daar vraag je om advies, maar die adviezen zijn vaak tegenstrijdig. En dan zijn er ook nog eens eindeloze mogelijkheden. Je eigen pad volgen is knap lastig. Een oplossing: krijg inzicht in je kernwaarden! Dan wordt keuzes maken een stuk makkelijker. Hoe dat werkt? En hoe ontdek je wat jouw kernwaarden zijn? Ik leg het je uit in deze blog. 

Gevoel van aanmodderen

Ken je dat gevoel? Iedereen vindt of wilt wat van je: je collega’s, je vrienden, je partner. Maar wat wil je nu zelf. Of herken je dit? Na je studie ben je in een baan gerold. Maar is deze baan nu wat je werkelijk wilt? Als je nooit hebt nagedacht over je kernwaarden, dan leid je misschien niet het leven wat je werkelijk wilt. Je wilt in lijn zijn met je kernwaarden: dat wat in je het diepste nastreeft. Zodat je keuzes maakt die bij jou passen.

Kernwaarden: wat is dat?

Oké. Wat zijn de die kernwaarden precies? Het zijn de waarden die je in de kern bent. Je identiteit. Wat jij belangrijk vindt. Wie je wilt zijn. Heldere kernwaarden, zorgen dat je sneller weet wat bij je past en wat niet. Strookt er iets niet met je kernwaarden – bijvoorbeeld je baan of een project – dan kan dit gaan wringen. Je zit niet meer lekker in je vel. Of het kost je veel energie en kan er ontevredenheid of stress ontstaan. Een prima leven, maar je mist iets.

Kernwaarden als kompas

Je kunt je kernwaarden ook zien als een soort checklist. Een kompas. Ze geven richting. Sta je voor een belangrijke beslissing? Bekijk of de keuze overeenkomt met je kernwaarden. Is dat zo? Go for it! Ook bij kleinere beslissingen werkt de checklist goed. 

Mijn kernwaarden

Laat ik je eens wat vertellen over een eigen (simpele) ervaring waarbij ik mijn kernwaarden als checklist gebruikte:
Afgelopen zomer was ik aan het twijfelen om een weekend weg te gaan voor een cursus ‘Overleven in het bos’. Zou dit iets voor mij zijn? Ik legde de beslissing naast mijn kernwaarden: ‘groei, integriteit, vitaliteit, moed en verbinding’. Het vinkte sowieso twee kernwaarden af. Groei, omdat ik in de cursus veel ga leren. En verbinding, omdat het in een groep is en ik in het bos tot mezelf kom. Met deze checklist kon ik de keuze beter maken. Het gaf mij richting en lieten mij zien of de keuze in lijn is met wat ik in de kern ben en belangrijk vind. 

Hoe kom je achter je kernwaarden?

Kernwaarden zij dus handig om je leven zinvoller en leuker te maken. Ik geef je hieronder concrete tips en vragen die je helpen met inzicht krijgen in jouw kernwaarden.

    • Waar besteed je veel aandacht en tijd aan? Vaak zijn de dingen waar je veel tijd aan besteedt, ook de dingen die belangrijk voor je zijn. Maak je bijvoorbeeld veel tijd vrij voor je familie? Mogelijk is ‘familie’ een belangrijke kernwaarde voor jou.
    • Wat maakt je gelukkig? Wanneer was je heel gelukkig? Schrijf situaties en bedenk wat in de situaties je zo gelukkig maakte? Kun je daar een kernwaarde aan koppelen? Ik voel mij bijvoorbeeld gelukkig als ik een cursus volg, omdat ik dan nieuwe dingen leer en uit mijn comfort zone stap. Het maakt mij blij en daarom is ‘groei’ mijn kernwaarde.
    • Vraag aan je omgeving waar jij voor staat. Mensen uit jouw omgeving kennen je goed en kunnen je vaak je goed vertellen waar jij voor staat.
    • Wat zou je doen als jij de minister Nederland was? Wat zou jij doen als jij het voor het zeggen had in Nederland? Wat wil je veranderen? Hoe zou je willen dat mensen met elkaar omgaan? Wat frustreert je? De antwoorden op deze vragen geven inzicht in wat jij belangrijk vindt. Als je bijvoorbeeld vindt dat er echt meer groen in de stad moet komen en je frustreert je als mensen afval in de natuur achterlaten? Dit past goed bij de kernwaarden van ‘natuur’.
    • Wie zijn jouw helden? Wie bewonder je? Welke mensen geven jouw inspiratie? Wat zijn de eigenschappen van deze personen die jou aanspreken? Ook deze antwoorden geven je inzicht in wat jij belangrijk vindt. Is bijvoorbeeld Tony Robbins jouw held omdat hij veel inspiratie geeft aan mensen? Dan zou ‘inspiratie’ wel eens een kernwaarde zijn. 

Coaching op je kernwaarden

Het is even een ontdekking. Maar als je je kernwaarden weet, maak je je leven een stuk leuker. Daarom komen de kernwaarden regelmatig terug in mijn coachsessies met verschillende oefeningen. Benieuwd wat jouw kernwaarden zijn en wil je hulp bij het ontdekken? Neem dan gerust contact met mij op.