Wandelen is goed voor de mens. Net als meditatie. Waarom deze twee niet combineren met mindful wandelen. 

Er zijn wetenschappelijk aanwijzingen dat wandelen in het bos je immuunsysteem verbetert en je een ontspannen gevoel geeft. Het helpt ook je concentratievermogen te verbeteren, het maakt je bewuster van je omgeving en komt meer in het nu. Gedachten en stemmetjes in je hoofd worden zachter. Wat willen we allemaal toch?

Je kunt het gemakkelijk zelf doen. Ik deel je drie oefeningen:

1. Vertraag

Vertraag je stappen. Sta af en toe stil. Neem je de tijd voor alles. Je hoeft niet 15 kilometer aan een stuk door te wandelen. Je hoeft namelijk geen doel te bereiken. Het gaat om de beleving in het bos. Omdat je langzaam wandelt, is een paar kilometer wandelen is meer dan voldoende. 

2. Bodyscan

Een bekende mindful oefening is de bodyscan. Deze kun je ook heel gemakkelijk wandelend doen. Met aandacht loop je delen van je lichaam langs. Begin bij je voeten. Hoe voelen die? Koud of warm? Gespannen of ontspannen? Voel je je sokken? Dan omhoog: hoe voelen je kuiten, bovenbenen en heupen? Hoe zit het met je buik, rug en schouders? Loop stuk voor stuk alle delen van je lichaam na. En weet: alles mag er zijn, je hoeft niets te veranderen. 

3. Zintuigen aan zet

Een andere fijne oefening is het activeren van alle zintuigen. Focus een tijd lang op alles wat je hoort, ziet, ruikt en voelt. Wat hoor je bijvoorbeeld? Je eigen ademhaling, fluitende vogels en geluiden verder weg. Kijk in het rond. Wat zie je allemaal op de grond, in de lucht en tussen de bomen? Ruik! Welke geuren neem je waar? Houd dit een poosje vol. Gebruik al je zintuigen aandachtig. Door bewust te zijn van je omgeving en te focussen op je zintuigen, hebben gedachten geen kans in je hoofd. Het geeft rust in je koppie.